У сільській місцевості в будинках старої і нової забудови часто влаштовують звичайну російську піч. Її кращою моделлю є піч «Економка». Дана піч має невеликі розміри: довжина — 1400 мм, ширина 890 мм, висота — 2240 мм. Для неї характерні два топливника— великий (головний) і додатковий. Російська піч «Економка» рівномірно прогрівається з низу і до самого верху, в ній можна використовувати різноманітні види твердого палива. Піч можна топити по-російськи (паливо спалюється в горнилі або варильній камері). Піч «Економка» економічна, проста, добре опалює приміщення, з її допомогою зручно займатися приготуванням їжі та випічкою різних хлібобулочних виробів.

Завдяки особливій конструкції, що складається з двох камер димові гази нагрівають всю піч повністю. Опалювальна камера розташовується в підпічок, варильна — над нею. Між ними знаходиться під, виконаний з 2 рядів цегли. Піч можна скласти з водогрійною коробкою, можна і без неї. Ми розглянемо другий варіант, для якого потрібні такі матеріали:

  • Червона цегла — 750 шт.
  • Глиняний розчин — 40 відер.

Пічні прилади:

  • Колосникові решітки: 180х250 мм — 1 шт і 120х140 мм — 1 шт.
  • Топкова дверка: 210х250 мм — 1 шт і 270х280 мм — 1 шт.
  • Піддувальна дверка: 130х140 мм — 1 шт. 140х270 мм — 1 шт.
  • Чавунна двухкофорочная плита: 350х650 мм — 1 шт.
  • Засувка для димової труби: 130х250 мм — 1 шт.
  • Засувка для вентиляційного каналу: 130х140 мм — 1 шт.
  • Заслінка: 340х420 мм — 1 шт.

Додаткові матеріали:

  • Смугова сталь: 40х10 мм — 850 мм і 40х10 мм — 500 мм.
  • Кутова сталь довжиною 150 мм: 25х25, товщиною — 3 мм.
  • Кругла сталь: Ø 16 — 18 мм — 350 мм.
  • Дріт: Ø 6 мм — 10 метрів.

Додаткові матеріали:

  • Гайки: 16 шт.
  • Шайби: 50х50 мм — 16 шт.
  • Два підтопочних листа: 500х700 мм
  • Лист азбесту або повсті розміром 500х700 мм — 2 шт.

Цегельною піччю можна швидко зігріти приміщення, особливо якщо вона довго не функціонувала. Для неї характерна так звана теплова інерція. Буде потрібно не менше години, щоб вона почала віддавати тепло. Велика конфорка повинна лежати під великим топливником. Великий топливник призначений для обігрівання приміщення взимку і випікання хліба протягом усього року. У теплу пору їжу варять у малому топливнике, взимку — тільки в тому випадку, якщо масив печі нагрітий.

Правила, яких необхідно дотримуватися при топці печі «економки»:
-не можна одночасно розтоплювати обидва топливника.
-у нефункционирующем топливнике піддувальна і топкова дверцята герметично закриваються.
-заслінка в печі повинна бути закрита.
-перед відкриттям заслінки висувають засувку вентиляційного каналу.
-використовують варильну камеру не раніше, ніж через 10 хв від початку топки.

Крім того, що піч повністю нагрівається, в ній можна готувати їжу навіть через 10-12 годин після закінчення топки.

Отже, з правої сторони печі знаходиться малий топливник, з передньої — великий. Обидва топливника обладнані колосниковими решітками (відповідно більша — для великого топливника, менша для малого) і піддувалами. Кладку припічка закріплюють кутовою сталлю — фаянсом, кінці якої заправляють в кладку з допомогою сталевого дроту. Для топливников передбачена, як сказано вище, загальна чавунна плита, яка служить подом припічка. Над припічку знаходиться перетрубье, вгорі облаштоване каналом з засувкою через який запахи направляються в димову трубу, забезпечену засувкою. Припічок з передньої і бічної сторін відкрито, їх кутку кладуть сталеві смуги для підтримки стійки, виконаної з круглої сталі. Вся ця конструкція призначена для підтримки кладки перетрубья.1-водогрійна коробка.2-малий топливник.3-великий топливник.4-фаянс.5-чавунна плита.6-6-припічок.7-перетрубье.8-вентиляційна засувка.9-димова засувка.10-сталеві смуги.11-стійка.12-заслінка.13-вентиляційний канал.14-перегородка з цегли.15-подвертки.16-отвір в поду.17-глинобит.18-перекриша.19-під варильної камери.

Гирло виконують прямокутним і постачають заслінкою. Вентиляційний канал відкривається з перетрубья (розрізи А—А,Б—Б). Опалювальна камера розділяється на дві секції перегородкою, товщина якої дорівнює ½ цегли (розрізи Б—Б, Г—Г). Одна секція поміщається поруч із великим топливником, друга — за перегородкою, яка являє собою два стовпчики, викладені в 1 цеглу та мають розміри 120х250 мм Стовпчики перекриваються суцільною кладкою через 3 ряди, при цьому товщина даної перегородки дорівнює ½ цегли, на які для обважнення поперек кладуть цеглу. Завдяки такій конструкції під перегородкою утворюються три отвори — подвертки (розрізи В—В, Г—Г) розміром 120х210 мм. Через ці отвори нагріті пічні гази проникають з першої секції опалювальної камери в другу і через отвір в поду (ширина:70-75 мм, довжина дорівнює ширині варильної камери) направляються у варильну камеру.

Минувши варильну камеру, гази просуваються до її передній стінці — до гирла і через отвори в зведенні локалізуються в збірному каналі, прямуючи звідти в димову трубу. Для зводу камери на відміну від попередніх конструкцій не передбачаються п’яти. Цеглу зводу кладуть з нахилом всередину варильної камери. Щоб утримати їх в такому положенні, що утворився зазор заповнюють глинобитом або цегельним боєм, змішаним з глиняним розчином.

Виконуючи звід, піднімають зовнішні стінки, відстань між стінками і склепінням заповнюють глинобитом і залишають пічурки, яких може бути декілька, і які розміщують на одній стороні, так і на двох. Звід краще влаштувати пологим, так як при такій конструкції варильна камера нагрівається сильніше. Але щоб не допустити розладу кладки, під опорні цегли зводу підкладають сталеві смуги або сталевий дріт, на кінцях якої виконана різьба. На неї надягають шайби з гайками.

Під варильної камери виконаний з 2-х рядів цегляної кладки засипка під ним відсутній, так як він спирається на стінки і перегородку опалювальної камери.

Кладка показана нижче.

Фундамент під піч «економку» повинен бути суцільним. За 2 ряду до рівня підлоги його вирівнюють, прокладають гідроізоляцію, розмічають піч, викладають 2 ряду, після чого зводиться власне піч. Цеглу сортують, відбираючи кращий для топливников, пода, камер — варильної та опалювальної. Решті цегла йде на спорудження труби.

Кладку ведуть згідно порядовке ,дотримуючись перев’язку швів.
Ряд 1. Викладають з цілої цегли, а за відсутності такої можливості обмежуються зовнішніми стінками, заповнюючи середину половинками, дотримуючись перев’язку швів.
Ряд 2. Виконують по порядовке. Вставляють піддувало під великий топливник. З передньої частини зольника (показано штрихами) 1 цегла конусоподібно стісують для полегшення видалення золи.
Ряд 3. Викладають за порядовке, встановлюють піддувальну дверку.
Ряд 4. Вставляють піддувальну дверку для малого топливника. Перекривають чищення. В опалювальній камері піднімають два стовпчики, які один від одного і від стіни відокремлюють 120-130 мм. Висота стовпчиків дорівнює 210 мм, тобто 3 рядів.
Ряд 5. Викладають за схемою. Стовпчики перекривають перегородкою товщиною в ½ цегли, влаштовуючи замки зі стінками (аж до дев’ятого ряду). Перекривають піддувало, одночасно звузивши його до розміру колосникових грат.
Ряд 6. Вставляють колосникові решітки для обох топливников. Цегла над малим топливником конусоподібно стісують, внаслідок чого утворюється колодязь, з крутим стінок якого буде скочуватися паливо.
Ряд 7. Викладають за порядовке. Встановлюють дверцята великого топливника, зберігши над піддувалом колодязь.
Ряд 8. Вбудовують дверку малого топливника, а розміри великого збільшують у бік перегородки.
Ряд 9. Розширюють перегородку. Горизонтальний канал від великого топливника звужують, завдяки чому опалювальну камеру можна буде перекрити 1 цеглою так, щоб з’явилося місце для поду варильної камери.
Ряд 10. Викладають перший ряд поду, влаштувавши отвір у задньої стінки варильної камери.
Ряд 11. Аналогічний десятому ряду. Перекривають дверки топливников, що призводить до утворення горизонтального каналу. Кладку з передньої сторони печі зміцнюють кутовою сталлю.
Ряд 12. Перекривають чавунною плитою горизонтальний канал, що утворився в попередньому ряду, стежачи за тим, щоб велика конфорка розташовувалася над великим топливником.
Ряди 13,14. Виконують за схемою.
Ряд 15. Викладають за схемою. Бічні стінки стягують зв’язками, виконаними з дроту з застосуванням шайб і гайок.

Гирло роблять прямокутним,перекриваючи верх стальною смугою (в ній немає необхідності,якщо звід являє собою арку).Товщина стінок над варильною камерою дорівнює 1 цеглі,нижня частина якого зводиться на конус.Таку кладку здійснюють з задньої і бокових сторін.
Ряд 16. Перекривають гирлі,прокладають зв’язку по ширині печі з допомогою шайб і гайок.
Товщина стінок варильної камери не змінюється,але цеглини більше не стісуються.
Ряд 17. Як у п’ятнадцятому ряду,пов’язують бічні стінки.На передній і бічних сторонах зі смугової сталі формують підстави для перетрубья,в кутку встановлюють стійку у вигляді сталевого стрижня діаметром 16-18 мм Його міцно скріплюють з смугової і кутовою сталлю. При цьому сталеві смуги не повинні виступати над цеглою.Щоб домогтися цього,на цеглинах вибивають спеціальні гнізда необхідної ширини,висоти і довжини—не менше 50-70 мм
Ряд 18. Виконують звід пологої форми,але п’яти для нього не роблять.Перші цеглини кладуть на випущені цегли шістнадцятого ряду,влаштувавши нахил до зовнішньої боці,для чого під них підкладають уламки цегли,змастивши їх розчином. Перекривають припічок,укладають сталеві смуги для формування перетрубья.У передньої стінки варильної камери виконують чотири отвори (перетином 70х120 мм),що утворюють канал (перетином 120-280 мм).
Ряд 19. Закінчується кладка склепіння з чотирма отворами.
Ряд 20. Кладуть по порядовке.Над отворами,залишеними в попередньому ряду, створюють збірний канал.Перетрубье звужують до 200 мм. Утворилася між перетрубьем і збірним каналом стінку пов’язують замком з правою стороною печі.Над склепінням кладуть 2 ряду,після чого виконують грубки.
Ряд 21. Щоб пічні гази направити в трубу,збірний канал виконують у вигляді балалайки.У перетрубье формують вентиляційний канал (розмір—70х250 мм).
Ряд 22. Зменшують збірний канал,при цьому цеглини на його передній стінці стісують,щоб не створювати перешкод на шляху руху пічних газів. Вентиляційний канал збільшується (перетин—120х190 мм).
Ряд 23. Викладають за схемою.
Ряд 24. Подібний двадцять третього ряду.Вентиляційний канал перекривають засувкою.
Ряд 25. Виконують відповідно до порядовкой.Форма димового каналу на відміну від вентиляційного змінюється.
Ряд 26. Кладуть по порядовке.Димовий канал приймає прямокутну форму (розмір—130х260 мм).Вентиляційний канал викладається без змін.
Ряд 27. Встановлюють засувку над димовим каналом.
Ряд 28. Два канали об’єднують у єдиний горизонтальний канал,що нагадує за формою букву Р. Завдяки такій формі різні запахи направляються в трубу вище димової засувки.
Ряд 29. Подібний двадцять восьмим.Форму каналу не змінюють.Формують основу з двох сталевих смуг,на які будуть спиратися цеглу,що перекривають вентиляційний канал.Так його під’єднують до димової труби.
Ряд 30. Викладають за схемою.На сталеві смуги,укладені в попередньому ряду, кладуть цеглу,під якими утворюються подвертки перерізом 130х130 мм і один димовий канал перерізом 130х260 мм.
Ряди 31,32.Викладають однаково,але шви перев’язують по-різному. Вентиляційний канал перекривають трьома рядами цеглин.
Ряди 33, 34. На них зображена кладка труби в 1 цеглу перерізом 130х260 мм. Трубу піднімають до стелі.Через стельове перекриття виводять розпушування.

Ось і все про кладку російської печі «Економка».Сподіваємося,що багато ваші питання після прочитання виявилися вирішені.Якщо,щось виявилося не зрозумілим пишіть нам на форму зворотного зв’язку.Будемо розбиратися разом.Удачі!