Доброго дня читачі мого будівельного блогу. У цій статті пропоную поговорити про кладку російської печі. Дана стаття буде цікава тим, хто займається пічними роботами або ремонтом печей. Найголовнішою частиною печі є варильна камера. Для неї використовують тільки добірний цегла. Стінки камери роблять різної товщини. Оптимальною вважається кладка в ¾ цегли (плиском і на ребро), але при можливості краще класти цеглу. Для передньої стінки варильної камери достатня товщина — в ½ цегли. Звід камери має ухил, спрямований від задньої стінки до гирла. Над камерою площину печі при облаштуванні передаху повинна виконуватися плоскою. На цьому зводі буде лежати вирівнює піщана засипка (іноді замість піску накладають шар глиняного розчину, змішаного з дрібним цегельним боєм).

При кладці поду глиняним розчин не використовують через те,що під дією високої температури він спікається з цеглою, і при необхідності ремонту під розібрати дуже важко. Під кладуть з цегли, підбираючи найбільш рівні і гладенькі. Щілини між цеглою заповнюють дрібним піском або золою.

Склепіння варильної камери можуть виконуватися крутими і пологими, при цьому крутий звід здатний витримати більше навантаження ніж пологий. Останній під вагою передаху може раздвинуться і зруйнувати всю кладку. Щоб уникнути цього, пологий звід стягують товстої дротом або смугової (таврової, куткової) сталлю, використовуючи гайки з шайбами.

Під настилання поду засипку укладають, наповнюючи нею колодязь під подом і ущільнюючи. Це необхідно для того, щоб поверхня під подом рівномірно прогрівалася, що важливо при випічці хліба. В якості засипки виступає грубозернистий пісок, змішаний з гравієм або щебенем. Товщина засипки має бути 150-180 мм

Під має невеликий підйом (3-5 см) щодо припічка для поліпшення надходження повітря до задньої частини варильної камери. Підйом не повинен бути крутим. Пісок насипають також з урахуванням підйому.

Звід в російської печі може мати різну форму. Напівциркульні звід легкий у виконанні, але має невеликий недолік: розпечені пічні гази від нього відображаються нерівномірно, тому під гірше нагрівається. Хоча звід відрізняється міцністю і не схильний распиранию. Пологий трехцентровой звід важко класти він схильний распиранию, але при такому пристрої під прогрівається краще і більш рівномірно. Пологий звід вимагає, як було сказано, додаткової стяжки.
Трехцентровый бочкоподібний склепіння має звичайний підйом, що виконується до задньої стінки і додатковий в середній частині склепіння, на 30 мм перевищує звичайний. Ширина в середній частині склепіння більше на 50-60 мм. Звід досить важкий у виконанні, але має ряд переваг:піч працює ефективніше і краще прогрівається: іскри не вибиваються в перетрубъе, а розпечені пічні гази локалізуються в гирлі рівномірно стелячись.

Незалежно від того, яка форма буде надаватися варильній камері, при кладці російської печі, її виконують одночасно ведучи кладку з обох сторін. Як тільки в середині залишиться проміжок в ¼ цегли, в нього вкладають цеглу вкритий з трьох боків розчином. Так викладають замок, завдяки якому звід набуває стійкість. Для більшої міцності замковий цегла вбивають дерев’яним молотком. П’яти, які служать опорою для зведення кладуть з цегли, стісуючи його під потрібним кутом.

Під потребує зачистці, яку виконують наступним чином: його покривають дрібним піском і шліфують рівним цеглою. Можна весь простір над склепінням викласти з цегли. Однак такі товсті стіни не збільшать кількість тепла, оптимальним представляється пристрій по обидва боки печурок. Їх використовують не тільки для поліпшення теплопередачі, але і для сушіння дрібних предметів, продуктів. Якщо передбачається влаштування таких заглиблень, то потрібно знати, що їх перекривають 2-3 рядами кладки, ширина їх повинна становити 150-200 мм, а висота—210 мм, що дорівнює 2-3 рядах кладки.

Російську піч часто постачають самоварником (або душником). Зазвичай він має круглу або квадратну форму, в яку вставляють рамочки. Самоварник можна прикрити дверцятами. Для нього викладають окремий канал, з засувкою, щоб запобігти витоку тепла з приміщення.

Ось і все, що хотілося б розповісти про особливості кладки російської печі. В наступних статтях розглянемо кілька проектів російської печі.