Для того,щоб зробити коптильню з відра потрібно старе відро,яке виготовлене з нержавіючої сталі. З його допомогою ми спорудимо найпростішу коптильню, призначену для копчення м’яса або риби (гаряче копчення). Не рекомендуємо використовувати для цієї мети оцинковане відро.Так як під час копчення цинк вигоряє, при цьому виділяється окис цинку,яка може потрапити в рибу або м’ясо.Такі продукти шкідливі для здоров’я.

Розглянемо даний варіант коптильні.

Необхідно у відро з кришкою вставити дві решітки з нержавіючої сталевий дроту.Розмір хрестовини підбирається по діаметру відра.Після чого встановлюють одну решітку на відстані 10 см від верху відра,а другу решітку— на 50 см вище першої.Насипають на дно відра тирсу або вільхові стружки шаром 1,5 або 2 см,потім на решітки укладають м’ясо або рибу.Для копчення відро ставлять на таган,під яким розводять вогонь і закривають кришкою.

Не варто розводити занадто сильний багаття.Після того,як почне тліти вільха, можна буде відчути властивий копченню ароматний дим.Копчення триває 15-20 хвилин з того моменту,як з’явиться димок із-під кришки.Не рекомендується відкривати кришку відра поки відбувається процес копчення.В кінці процесу знімаємо відро з вогню і чекаємо,поки коптильня охолоне,після чого рибу або м’ясо потрібно провітрити і просушити 10-15 хвилин.Після чого продукти вже готові до вживання.

Перед тим,як зайнятися копченням потрібно круто пересипати сіллю м’ясо або рибу, залишити на 2-3 години. Після того,як необхідний час пройде ретельно промийте і розкладіть на решітках продукти так, щоб шматки або тушки не торкалися один одного.Це необхідно,щоб шматочки не спеклися при копченні між собою.

Інший варіант коптильні.Для неї також робимо з нержавіючої сталевий дроту обідки за розміром конуса відра.Після чого обідки сіток необхідно переплести м’яким в’язальним дротом,зробивши свого роду сітку.Нижню сітку встановлюємо на рівні третини висоти відра,а верхню—на рівні двох третин відра.Із звичайної бляхи вирізаємо кришку.Її слід підігнати так,щоб вона могла щільно входити всередину відра.

Для копчення шматки м’яса або очищену від луски рибу необхідно рясно посипати сіллю,після чого їх пров’ялюють на повітрі протягом тридцяти хвилин.Після цього продукти розкладають на сітки коптильні. Невеликі гілочки ялівцю або чурки з вільхи укладають на дно відра,опускають у відро сітки з рибою або м’ясом,після чого відро необхідно закрити кришкою і підвісити над багаттям.

Весь процес копчення риби займає приблизно 40 хвилин,копчення м’яса — одна година.Вільхові дрова за цей час перетворюються на вугілля,а м’ясо або риба набувають ніжний золотистий золотистий колір.