Російська піч добре відома. Її історія сягає в далеке минуле. В кінці ХХ століття про російської печі стали підзабувати, вона стала свого роду фольклором. Але останнім часом інтерес до російської печі став возраждаться. Люди все частіше будують у себе на дачі або в заміському будинку російські печі. Той, хто хотів би побудувати або правильніше сказати, скласти російську піч своїми руками задається питанням -а як це виконати і з чого починати? Загалом, поговоримо про кладку російської печі.

Більш правильним, звичайно, буде найняти професійного пічника, але знайти його не так просто, та й послуги справжніх професіоналів коштують чимало. Однак труднощі нас не лякають, вірно? Будемо розбиратися. Хочу відразу сказати, що цей матеріал мені допоміг готувати один мій хороший знайомий, який займається пічним справою трохи більше 10 років.

Параметри російської печі: ширина — 1270 мм, довжина — 1650 мм, висота до стелі — 2380 мм, висота до передаху — 1540 мм Для кладки російської печі знадобляться наступні матеріали: 1610 шт червоної цегли, 70 відер глиняного розчину. Пічні прилади: димова засувка 300х300 мм — 1 шт, самоварник — 130х130 мм — 1 шт, заслінка — 430х340 мм — 1 шт.

Перш ніж приступати до кладки російської печі спочатку розсортуйте цегла, відібравши найбільш рівний і якісний для варильної камери. Порядок роботи буде наступним:

  • зведення фундаменту.
  • укладання гідроізоляції.
  • кладка підпічка.

Порядок кладки простий російської печі можна побачити нижче.

Ряд 1. Для кладки використовують цілий цегла з застосуванням розчину.
Ряд 2. Формують колодязь, який з одного боку повинен залишатися відкритим.
Ряди 3,4. Кладуть, як і другий ряд перев’язуючи шви.
Ряд 5. Кладуть у відповідності з порядовкой. Закладають звід, який перекриє отвір. Для цього передбачають п’яти, на які буде спиратися перший ряд склепіння і готують опалубку.
Ряди 6,7. Викладають звід, виконують перев’язку швів.
Ряди 8,9,10. Товщина — 1 цегла. Викладають холодну грубку.
Ряд 11. Повторює попередні ряди. Перекривають холодну грубку над отвором підпічка. Утворюється колодязь засипають дрібним гравієм, змішаним з річковим піском, ущільнюють, передбачаючи підйом від припічка до задньої стінки варильної камери.
Ряд 12. Ведуть за порядовке. Використовуючи подовий цегла (більше звичайного в 2 рази), викладають під.
Ряд 13. Закладають припічок, устя та варильну камеру. На передній стінці виконують щічки, які скріплюють зі стінкою замком, стесав цеглу під кутом в 45°. Товщина стінок — ¾ цегли, їх не пов’язують між собою, дотримуються тільки перев’язку швів.
Ряди 14-16. Повторюють попередній, дотримуючись перев’язку швів.
Ряд 17. Закінчують кладку гирла і переходять до закладці зводу варильної камери, для чого цеглу ставлять на ребро, попередньо стесав з бічних сторін п’яти, на які будуть спиратися цегли зводу.
Ряд 18. Викладають звід дотримуючись перев’язку швів і встановивши замковий цегла. Піднімають стінки печі, заповнюють утворилася коробку піском, сумішшю глиняного розчину з цегельним боєм або цеглою.
Ряд 19. Кладуть по порядовке, піднімаючи стінки, вирівнюючи кладку зводу, перекриваючи вікно над припічку.
Ряд 20. Зменшують отвір над припічку, стесав цегла, вирівнюють стінки печі.
Ряд 21. Кладуть як дев’ятнадцятий ряд.
Ряд 22. Викладають зменшуючи перетрубье (отвір над припічку). З лівої сторони формують канал самоварника. З правого боку перетрубья стісують цегла, завдяки чому виходять пічні гази не будуть зустрічати перешкод на своєму шляху, значить, тяга не буде погіршуватися.Вбудовують ящик для збору сажі. Вирівнюють цегельну кладку над склепінням.
Ряд 23. Завершують кладку самоварника і ящик для сажі. Канал самоварника в перетрубье направляють до труби, проклавши вище в’юшки або засувки. Встановлюють в’юшку та засувку. Формують димовий канал з товщиною стінки 2 цеглини. Внутрішній перетин каналу — 260х260 мм. Після цього ряду викладають димову трубу.

Устя у передньої стінки варильної камери необхідно забезпечити дугою, що має потрібні форму і розміри. По-перше, на неї спиратиметься кладка гирла, по-друге, заслінка буде щільніше прикривати варильну камеру. Дугу виготовляють із смугової (або кутовий) стали. Між нею і кладкою прокладають азбестовий шнур. Для поліпшення обігріву можна закласти підтопки, які можуть влаштовуватися по-різному.

Пристрій підтопки.

Зліва-під припічку. І справа.

У першому випадку подтопкі знаходиться під припічку. Цегляний настил замінений двоконфорочній плитою. Обігрівається підпічок і яка-небудь сторона печі. Топливник влаштовують як з лівої сторони печі, так і з задньої. У другому випадку подтопкі знаходиться з правої сторони, тому і обігрівається права сторона печі.

Сподіваюся, що матеріал про кладку російської печі буде вам корисний. Удачі вам!