Переносна міні коптильня є дуже затребуваною і популярною. Така коптильня відрізняється одним великим перевагою, наприклад, її можна взяти в теплу пору року на дачу або з собою в похід. Тому іноді її називають — похідної коптильнею.

Розглянемо перший варіант. Ця універсальна саморобка, застосовується для гарячого копчення м’яса і риби, а також в холодну пору року можна пристосувати як піч для намету (якщо помістити в неї гарячий пісок, вугілля від багаття або золу, а потім наглухо закрити кришкою. Таким чином тепло збережеться протягом кількох годин.

Така коптильня представляє з себе циліндр виконаним з листового заліза довжиною 450 мм і діаметром 300 мм. Всередині коптильні приварюють або приклепують два куточка, на які встановлюється деко. У кришці є отвір, величину якого можна регулювати заглушкою.

Проте розміри коптильні можна змінити в залежності від умови копчення.

Даний варіант переносний похідної коптильні можна виготовити з нержавіючої сталі або білої жерсті товщиною 3-5 мм. Представляє із себе ящик, що закривається зверху кришкою. Довжина коптильні — 500 мм, ширина і висота-300 мм З боків ящика ручки приварюються для того, щоб її можна було зручно переносити. Всередині коптильні на висоті 100 і 200 мм приварюються або прикручуються болтами куточки — упори, які встановлюються дві рамки з крупною сіткою.

Рівним шаром на дно коптильні, насипають дрібні і сухі вільхові гілочки або тирсу листяних порід дерев. Потім на сітчасту раму укладають в один шар тушки риби або шматочки м’яса,заздалегідь натерті сіллю. Після цього коптильню накривають кришкою і встановлюють на вогнище. Процес копчення триває 20-30 хвилин. Так як доступу кисню нема, тирсу на дні коптильні не загоряться, утворюється багато диму, який буде виходити через зазори і щілини в кришці.

Сподіваюся,що дана стаття Вас зацікавить і Ви зможете спорудити своїми руками переносну коптильню!