У цій статті, шановні відвідувачі мого будівельного блогу, ознайомимося з пристроєм російської печі. Російська піч обов’язково кладеться на міцний фундамент. У нижній частині влаштовується підпічок, яке відкривається на передній стороні печі і де зберігають рогачі, совки та інший інвентар. Підпічок перекривається настилом. Якщо раніше він був дерев’яним (в цьому випадку його накривали декількома шарами повсті, просоченої глиняним розчином, зверху набивали лист покрівельної сталі, який покривали з обох сторін фарбою — всі ці заходи не допускали нагрівання настилу і не дозволяли прокидатися засипці з-під поду, то тепер він виконується із залізобетонних плит або цегли, покладеного на сталеві балки, які, в свою чергу, спираються на кладку приблизно на 80-100 мм. Шви між плитами або цеглою покривають цементним розчином.

Холодна печурка призначена для зберігання дрібної кухонного начиння (ножі, сокири тощо). На цій же стороні знаходиться і припічок, піднятий над рівнем підлоги, як і під, на 80 — 90 див. Припічок являє собою рівну цегляну майданчик, на яку слід покласти чавунну плиту, що, по-перше, охоронить цегельну кладку від руйнування, по-друге, поліпшить рух по ній посуду.

Над припічку передбачають отвір, який називається вікном припічка. Його перекривають аркою, виконаної з цеглини або кутової сталі (крім місця, сталь в російської печі більше ніде не використовується). Проти припічка влаштовують варильну камеру ,по-іншому її називають горнилом. Проти вікна припічка в передній стінці камери є отвір, що називається чолом (гирлом). Вона прямокутна, але може являти собою і звід (ширина — 500 мм, висота — 350 мм). Призначення чола — закладка палива і установка кухонного посуду.

Над гирлом до верху горна піднімається стінка — газовий поріг (висота — 180 мм). В устрої російської печі задня стінка зводу варильної камери щодо гирла піднята на 50 мм. Завдяки такому пристрою розпечені пічні гази постійно локалізуються в подсводном просторі, яке знаходиться вище гирла. Тому нагрівається не тільки обсяг, але і вся піч. З однією з сторін припічка влаштовують зольники, які обмежуються передньою стінкою камери — щічками (вилицями).

Устя печі при топлячи печі і після топки прикривають заслінкою, яка забезпечується ручкою. Щоб заслінка стояла надійніше, гирло оформляють чавунної рамкою. Над припічку зводять стіни для щитка або перетрибья, конусоподібного за формою. Воно призначене для збирання диму, який прямує в пічну трубу. Висота прольоту від припічка до перетрубья становить прикладу 3 ряди. Завдяки такому пристрою зібрався дим не буде надходити в приміщення. Перетрубье поступово звужується,для чого цегла стісують.

На шляху пічних газів в трубу перед в’юшкою або засувкою виконують стінку зі скосом, основне призначення якої — уловлювання іскор. Цей зуб призначений для збирання сажі, яка буде зсипатиметься зі стінок труби. Якщо змія розміщується спереду, її постачають дверцятами. Для закривання печі використовують в’юшку або засувку, але можна прикривати одночасно і те,і інше (таку ж роль виконують дві засувки). При цьому засувка встановлюється на відстані 3-5 рядів над в’юшкою. Це зручно при топці печі, так як регулює тягу. Як говорилося вище, в’юшка більш щільно закривається, для чого служать блінок і кришка. У цьому сенсі відкривати і закривати засувку набагато зручніше.

Ось таке ось воно, пристрій російської печі. Сподіваюся, що розповів зрозуміло. До нових зустрічей!