Якщо ви замислюєтеся про те,щоб скласти піч своїми руками,але в той же час вважаєте,що це занадто складно і під силу тільки майстрам навчених досвідом.Так, необхідно знати деякі тонкощі пічного справи,мати прямі руки,ну і знати технологію пічної кладки.В першу чергу якість кладки визначається якістю використовуваного цегли,глиняного розчину,на нього впливає товщина швів,особливості їх перев’язки,гладкість внутрішніх каналів.

Розглянемо весь процес по порядку.Пристрій печі починають із закладання фундаменту,який не повинен доходити до рівня підлоги на 2 ряди (14 см).Потім на ньому за допомогою правИла,косинця і шнура розмічають форму майбутньої печі.
При висиханні глиняний розчин дає усадку,що становить приблизно 5-10 %. При використанні розчину з 10%-ної стисливістю кожен шов товщиною 10 мм дасть усадку в 1 мм,що в результаті призведе до деформації печі і руйнування кладки.Щоб уникнути цього,заповнюючи пустоти в кладці,розчин необхідно додати заповнювачі,наприклад щебінь.

Канали бувають як вертикальними,так і горизонтальними.Вони,власне кажучи,і складають всю піч. При цьому в перших каналах внутрішня кладка розжарюється швидше,ніж зовнішня,що в підсумку призводить до розширення матеріалу і утворення тріщин.Щоб не допустити цього,виконують 2-3 каналу замість одного.

Якісний цегла замочують,неякісний просто занурюють у воду і тут же витягують з неї. Просочений водою цегла не витягує вологу з розчину,тому шви виходять тонкими,а кладка—надійною.

Якщо для футеровки каналів і топливников застосовують вогнетривкий або тугоплавкий цегла,то між ним і звичайним червоним цеглою перев’язку швів не виконують,оскільки вони володіють різним температурним розширенням.
Канали всередині кладки роблять товщиною в 1/2 або 1/4 цегли.При топці печі вони нагріваються проходять димовими газами і віддають тепло приміщенню.
Повороти і кути в каналах повинні бути закругленими.Це необхідно для того,щоб покращити тягу,а також щоб не допустити відкладення на низ сажі і золи.
Після зведення труби на горищі навколо неї влаштовують теплоізоляційний прошарок,встановивши згорає короб і наповнивши його скловатою, керамзитом або мін-ватою.

Канали і топливник зсередини можна обмазувати глиняним розчином,тому як він висихає,відвалюється і забиває канал,знижуючи при цьому тягу.Всі шви повністю заповнюють розчином щоб уникнути проникнення іскор крізь товсті шви і вуличного повітря у канали,що знижує тягу і викликає задимлення.Виконуючи кладку,регулярно через 3-5 рядів внутрішню поверхню необхідно протирати мокрою тканиною або пензлем.

Після кладки піч повинна просохнути,для цього всі засувки,заслінки,дверки залишають відкритими. Через тиждень піч можна протоплювати кілька разів в день, завантажуючи в неї невеликі порції соломи або дров.Через 10-12 днів можна поступово збільшувати кількість палива.Завдяки цьому міцність кладки значно підвищується.Якщо на поверхні печі відсутні сирі плями,значить вона просохла.

Установка пічних приладів проводиться з дотриманням певних правил:

  • дверки кріплять до рамки лапками,лапки прикріплюють до рамки спеціальними заклепками або за допомогою болтів.
  • рамку можна ставити впритул до кладки,так як при нагріванні металу кладка буде руйнуватися.Між рамкою і кладкою необхідно залишити зазор (5 мм), рамку обернути азбестовим шнуром,вставити в залишений отвір і замазати глиною.
  • неприпустимі порожнечі між рамкою і кладкою.
  • верх рамки не повинен бути опорою для кладки.
  • над рамкою можна укладати металеву смугу, щоб уникнути руйнування кладки з-за різниці температур металу і цегли.
  • Топкові отвори перекривають цегляними перемичками.
  • В’юшки і засувки розташовують ближче до димового стояку,виконаному в цегляній стіні,і подалі по довжині каналу або висоті топливника,що повинно збільшити тепловіддачу каналів.Спочатку ставлять засувку,над нею—змію.

Колосникові решітки повинні розташовуватися нижче топкового отвору на 1-2 ряду кладки (70-140 мм), при цьому між ґратами і кладкою по всьому периметру необхідно залишити зазор приблизно 5-10 мм. Це не дозволить расширившемуся при нагріванні металу зруйнувати кладку.Щоб цегли в топці при експлуатації печі не згорали,її кладуть із шамотної цегли або футерують.У цьому випадку,ви довго не будете думати про необхідність ремонту печі.

Верхній чавунний настил кладуть на вирівняну глиняним розчином поверхню і притискають.Щоб цегли в процесі експлуатації не руйнувалися,їх скріплюють рамкою,виготовленої з кутової сталі.Перед топкою укладають предтопочный лист,вирізаний з покрівельної сталі,розміром 700 х 500 мм під який підкладають теплоізоляційну прокладку з азбесту або з просоченої глиняним розчином повсті.